Zeekajakken, tips voor een goede voorbereiding

16 april 2024

Zeekajakken, tips voor een goede voorbereiding

Van adembenemende uitzichten tot spectaculair wildwater; als kanoër sta je vaak te trappelen om de zee op te gaan. Zeekajak instructeur Govert Plugge deelt zijn tips voor een goede voorbereiding. 

Naam: Govert Plugge
Leeftijd: 62
Vereniging: Kanovereniging de “Biesboschbevers”
Kano-discipline: Zeekajakken
Actief kajakker sinds: 1990

Hoe ziet jouw vaste voorbereiding eruit bij een kajaktocht?
“Als zeekajak-instructeur kijk ik allereerst naar het weerbericht en houd dat voordat ik ga varen al een paar dagen in de gaten. Zo kan ik zien hoe het weer zich ontwikkelt. Daarnaast neem ik altijd een EHBO-kit, sleeplijn, reservepeddel, een bothy (noodonderkomen) en droge en warme kleding mee. Ook bij een klein tochtje op mijn thuiswater de Biesbosch gaat het mee. Voor tochten op zee maak ik gebruik van de “Checklist Tochtleider”, die op de website van de NZKV staat. Een checklist die is samengesteld door zee-instructeurs. Deze checklist is samengesteld door zee-instructeurs en zorgt mede voor een goede voorbereiding als je het water op gaat.”

Wat mag voor jou op het water absoluut niet ontbreken?
“Een goede fysieke en mentale conditie. Je bent per slot van rekening zelf de grootste risicofactor op het water. En ook kennis en ervaring van het water waar je op gaat varen is een must.”

Wat is het vervelendste moment dat je zelf op het water hebt meegemaakt? 
“Enige tijd geleden heb ik tijdens de begeleiding van een groep een incident gehad bij de Hinderplaat. Een zandplaat tussen Stellendam en de Maasvlakte. Een persoon werd daarbij zeeziek en raakte vervolgens onderkoeld.”

Hoe heb je de situatie opgelost?
“Door een goede voorbereiding, ervaring en doortastendheid van alle deelnemers heeft het een goede afloop gehad. Door de KNRM is de betrokkene naar de wal gebracht. Het volledige verslag is geplaatst op de website van de NZKV.”

Had dit moment voorkomen kunnen worden?
“Betrokken persoon was niet bekend met zeeziekte en daardoor was dit incident ook niet te voorkomen.”

Waar denk jij dat kanoërs zich nog te weinig van bewust zijn?
“Als voormalig trainer Human Factors bij de Luchtmacht trainde ik mensen in de bewustwording van waar veiligheid in zit. Ik heb gemerkt dat men zich soms nog niet realiseert waar het in zit. Niet alleen in je eigen vaardigheid en uitrusting, maar ook in ondersteuning door je vereniging. Welke (sociale) veiligheidscultuur is er bij jouw vereniging? Als er een incident heeft plaatsgevonden, wordt het dan in de doofpot gestopt omdat men bang is voor ego- of imago-schade? Of gaat men het gesprek aan met elkaar over hoe het heeft kunnen gebeuren? Incidenten hebben vaak een behoorlijke impact om mensen.”

“En als je dan zo’n incident in de doofpot stopt, draagt dat niet bij aan de ‘veiligheid’ en misken je ook de gevoelens van betrokkene(n). Het ontkennen van die gevoelens kan een behoorlijke impact hebben op mensen, die daardoor hun interesse in de prachtige kanosport kunnen verliezen. Erover praten en het gesprek met elkaar aangaan is een goede manier om opgedane emoties te verwerken. En dan samen kijken hoe het beter kan. Dat draagt ook nog eens bij aan een goede veiligheidscultuur en aan het in de toekomst mogelijk voorkomen van incidenten.”

“Als je er een verslag van maakt, kunnen anderen er ook van leren. Je wordt per slot van rekening niet oud genoeg om alle fouten zelf te maken. Mocht je als vereniging interesse hebben in een interactieve workshop over waar veiligheid in zit bij jouw vereniging, en zo de bewustwording van de veiligheid verhogen, dan kun je contact met mij opnemen: g.plugge@kpnmail.nl.”

Wat vind jij het mooiste aan onze kano-wereld? 
"Het mooiste vind ik het enthousiasme en de gedrevenheid van mensen die de kanosport bedrijven of ondersteunen.”

En waar liggen de verbeterpunten?
“Er gebeuren al veel mooie dingen en zijn er prima initiatieven. Wat beter zou kunnen is de vindbaarheid van onze sport op het internet. Mensen weten vaak moeizaam een ingang te vinden naar informatie over de kanosport.”

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond